Z akcí PSHŽD v roce 2013

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2013

 

19.12.2013 - Jízda ETCS expresu

Poslední akcí letošního roku byl ETCS expres do Slatiňan a zpět pro uzavřenou skupinu železničních odborníků. I když to ráno vypadalo, že asi nikam nepojedeme, vše se podařilo technicky vyřešit ke spokojenosti všech. Ve Slatiňanech se sešlo několik vlaků - nejen náš, ale i manipulák a osobní vlaky ČD.

8.12.2013 - Mašinky na zámku

V neděli 8.12. odpoledne oživila výstavu Východočeského muzea i naše železnička LGB, plastová dětská železnička a také malý stánek s prezentací našeho spolku. Vše bylo k vidění ve sloupovém sále pardubického zámku. Doufáme že návštěvníci byli s naší prezentací v tomto neobvyklém prostředí spokojeni.

5.12.2013 - Mikulášský trolejbus

Mikulášský trolejbus 5.12.2013 byl doslova v obležení zájemců o svezení a to zejména rodičů s dětmi. Tentokráte jsme začali již po 14. hodině a zvolili polookružní linku. Trasa vedla z Dubiny přes Drážku na Třídu Míru a odtud přes Stavařov, Bělehradskou a nádraží zase zpět na Dubinu. I když byl jízdní řád konstruován volněji, přesto jsme drželi cca 10 minutové zpoždění způsobené silnou dopravou a také množstvím zájemců o svezení. Cca 250 návštěvníků se mohlo potěšit nejen jízdou historického trolejbusu Škoda Sanos, ale také se potkat s čertem, Mikulášem a andělem. Ti, co byli po celý rok hodní, obdrželi z rukou anděla či Mikuláše nějakou sladkou drobnost, zlobivé ukládal čert do pytle.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

Máte-li někdo připomínky, nápady nebo jiné, napište nám. Rádi akci vylepšíme.

23.11.2013 - Předmikulášský vlak

Letošní jubilejní dvacátý ročník byl trochu jinačí, než ty minulé. V sobotu 23.11.2013 jsme po dlouhých letech změnili trasu. Za cíl jsme zvolili Choltice, kde ve spolupráci městečkem jsme zajistili pro návštěvníky akce zajímavý program. Na nádraží čekala malá výstavka traktorů a stánek s vínem. Autobus zájemce dopravil do středu města, kde si mohli prohlédnout zámek a pořídit nějaké zajímavé občerstvení. Pro ty, které tato alternativa nezaujala byla připravena jízda vlaku do Heřmanova Městce a zpět. Škoda, že kromě lidí z Choltic nevyužil možnost svezení nikdo z Jeníkovic či Heřmanova Městce. Nadílka po poledni zakončila program v Cholticích a následovala cesta zpět. Jen doufáme, že změna programu se líbila. Případné připomínky posílejte na mail spolku.

První obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii

 

16.11.2013 - Jízda pro Kroužek přátel MHD Ostrava

V sobotu 16.11.2013 jsme pro zájemce z Ostravy zajistili mimořádnou prohlídku našeho Musea, krátkou exkurzi v areálu dopravního podniku a také projížďku naším historickým trolejbusem Sanos číslo 329.


V areálu DPMP obdivují návštěvníci pardubické "devítky"


Sanos během vyjížďky na konečné na Slovanech


Konec akce u hlavního nádraží

11.-13.10.2013 - Ukončení sezóny Musea Rosice nad Labem

Ukončení 13. sezóny Musea proběhlo ve dnech 11. až 13. října 2013. Letošní akce se opravdu vydařila a program byl bohatý. Ačkoliv v pátek bylo jen otevřené museum, přišla se podívat skoro stovka zájemců. V sobotu jsme vypravili do ulic oba naše historické trolejbusy. Devítka č. 353 jezdila na trase Dubina - Třída Míru - Polabiny a Sanos č. 329 se ve 14 hodin vydal společně s Klubem přátel Pardubicka do historie, tentokráte zaměřené na historii pardubických ulic a silnic. Zpestřením soboty byla jízda parní lokomotivy, která byla i pro nás tak trochu překvapením, neboť bylo počítáno pouze s motorovým vozem. V neděli jsme zavedli pět párů tradičních vlaků na závodiště pod letitým názvem Na koníčky motoráčkem. A poslední vlak do Pardubic byl přeplněn k prasknutí. V Rosicích po oba víkendové dny byl v provozu parní stroj pana Malinovského, zahradní železnička LGB a parková železnička s možností svezení dětí. Naposledy se letos také prezentovala souprava renovovaných historických vozů, které byly postupně uklizeny do deponie spolku.


Oba naše trolejbusy se v sobotu potkaly ve Sladkovského ulici

Další obrázky z akcí jsou ve fotogalerii
 

Pokud můžeme shrnout celou sezónu musea zaměřenou na veřejnost, tak ji musíme nazvat úspěšnou. Počty návštěvníku ještě nemáme sečteny, ale už teď víme, že se číslo jen v rosické expozici pohybuje vysoko nad šesti tisíci. Bohužel pořádání akcí velmi vyčerpává naše lidské zdroje, které pak chybí při údržbě a renovaci exponátů. Nových nezištných, pracovitých a šikovných rukou se nám stále nedostává.:-) Navzdory tomu pokračuje renovace vozu M120.206. Byly odstraněny závěsy po náraznících a nosiče šroubovek. Ačkoliv se to nezdá, byly tyto operace velmi náročné na pracnost. U externího dodavatele finišuje renovace starých záchodků a pomalu se také pracuje na vleku B40.


Motoráčky Nataša (vzadu) a Karel. U Karla postává náš emeritní předseda Jirka Kulhánek.

28.9. - 5.10.2013 - Několik akcí

Poslední týdny letošní sezóny Musea Rosice n. L. byly také ve znamení jízd historických vozidel. A ještě na její úplný závěr (ve dech 12. a 13. října) nás další jízdy čekají. Nejprve o víkendu 28. a 29.9.2013 jsme zajistili pestrý program pro uzavřenou skupinu zájemců o historii staré techniky. Historický vlak byl směřován do Slatiňan, kde jsme nabídli prohlídku tamní expozice a krásy zdejšího města. Samozřejmostí byla prohlídka rosického musea včetně doprovodného programu ve voze M131.2053. Na druhý den vyjel pro tutéž skupinu do pardubických ulic náš historický trolejbus č. 353, který až do pozdního odpoledne tak zajistil pestrý program. Další sobotu, 5.10.2013, jsme opět vypravili zvláštní vlak do Slatiňan. Zájemců se sešlo okolo sta, proto jsme provětrali oba motoráky i s vlečňákem. Ve Slatiňanech opět budila pozornost naše expozice, stejně jako celé museum v Rosicích.. Při zpáteční cestě vlak chvíli pobyl v Medlešicích, kde zejména mužská část osazenstva šla ochutnat zdejší pivo.   


Zvláštní vlak do Slatiňan 28.9.2013


Zvláštní jízda trolejbusu 353 dne 29.9.2013


Zvláštní vlak do Slatiňan 5.10.2013


Zvláštní vlak do Slatiňan 5.10.2013

21.9.2013 - Den železnice

V sobotu 21.9.2013 jsme se připojili také my ke Dni železnice. Rádi jsme nabídli v rámci možností pestrý program v Rosicích. Trochu nás mrzelo, že veškeré aktivity byly směřované jen do České Třebové a tak nemohla být nabídka pro veřejnost v krajském městě pestřejší. Snad se to podaří příště. Kromě již tradičních jízd motoráčku Nataša mezi Pardubice a Rosicemi jsme také aspoň improvizovaně nabídli provoz zahradní železničky LGB. A to kvůli počasí, kdy déšť přecházel plynule v mrholení a opačně. Až pozdě odpoledne se vyčasilo, ale to už se akce chýlila k závěru. Nicméně provozu parkové železničky déšť nevadil a vozícím se dětem také ne. Nejbližší větší akce v areálu musea už bude letos ukončení sezóny ve dnech 11. až 13. října 2013.

Další fotografie najdete ve fotogalerii

 

18.9.2013 - Taneční trolejbus

Na začátku letošního léta jsme iniciovali vznik projektu Tančící trolejbus. Jednalo se o akci, která měla za úkol překvapit a zároveň prezentovat taneční umění v Pardubicích. Původní termín v červnu byl pro nepřízeň počasí odvolán a přesunut na září. Ale ani ve středu 18.9.2013 odpoledne počasí příliš nepřálo. Slabý déšť střídalo mrholení či krátké pauzy beze srážek. Přesto jsme napočítali za odpoledne více jak stovku diváků. I když muzejnictví a taneční sport jsou činnosti od sebe vzdálené, podařilo se nám je vzájemně propojit.

Další fotografie najdete ve fotogalerii

 

7.9.2013 - Dny evropského dědictví

Do akce Dny evropského kulturního dědictví se zapojil i náš spolek. V sobotu 7.9.2013 jsme kromě otevřeného Musea doplněného malou výstavkou historických automobilů Moskvič uspořádali jízdy historického motoráčku do Slatiňan. Ve Slatiňanech byla v době pobytu vlaku zpřístupněna zdejší expozice s odborným výkladem. Protože Pardubice většinu aktivit soustředily na neděli, my jsme naopak upřednostnili sobotu s tím, abychom nabídli pestřejší paletu zážitků o víkendu. Přibližně stovka návštěvníků snad odcházela spokojena se zajímavým programem.

Srpen 2013 - akce koncem prázdnin

Posledních deset dnů letních prázdnin bylo ve znamení několika jízd vozidel a mnoho práce. V sobotu 24.8.2013 vyjel trolejbus 353 na okružní jízdu po Pardubicích s uzavřenou skupinou. Jelo se i v místech, kde běžně trolejbus nepotkáte. V týdnu pak jsme odvezli malé děti do Kolína a zpět. Z této akce přinášíme aspoň ilustrační fotku ze Starého Kolína. V pátek 30.8.2013 se uskutečnila tradiční jízda historického trolejbusu pro veřejnost jako loučení s prázdninami. Z technických důvodů byla přeložena z neděle na pátek. Po delší pauze opět vyjel do ulic Sanos a budil zaslouženou pozornost.


Jízda trolejbusu 353 dne 24.8.2013


Motorový vůz M131.1133 při jízdě do Kolína


Rozloučení s prázdninami a náš trolejbus Sanos

 

17.8.2013 - Malé setkání zahradních železnic

Letošní Setkání zahradních železnic se konalo v sobotu 17.8.2013 v areálu našeho Musea v Rosicích n. L. Ačkoliv tato akce vznikla jakou nouzová náhrada kdysi populárního drezínového dne, byla naše volba přesunout aktivity tímto směrem správná. Ostatně hojně navštívený letošní třetí ročník to potvrzuje. Necelá tisícovka lidí, která se za celý den přišla podívat, mohla shlédnout na deset různých druhů železnic. Vláček vozící děti byl v obležení a téměř sto padesát metrů dlouhá trať byla v neustálé permanenci. Nechyběl ani jeden pár historických vlaků s motoráčkem do Slatiňan, kde byla zpřístupněna veřejnosti naše pobočná expozice. Ve stejný den se konal i den otevřených dveří dopravního sálu pardubické Univerzity. Pravidelné spojení naší akce a akce Univerzity zajistil autobus RTO. V příštím roce akci určitě zopakujeme.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii

 

24.-29.7.2013 - Dovolená s motoráčkem

Ve dnech 24. až 29.7.2013 jsme vyrazili na dovolenou po východní části východních Čech. Tradičně se vyráželo z Rosic přes Třebechovice, Doudleby, Vamberk, Žamberk, Letohrad dále do Cerekvice nad Loučnou, Litomyšle, České Třebové a Mladějova na Moravě. Cestu jsme ukončili opět v Rosicích. Cílem ani tak nebylo hledání železničních zajímavostí, ale spíše těch vlastivědných a turistických.

Pár obrázků je přeci jen trochu železničních najdete ve fotogalerii.
 

Naše vozy ve filmu

Naše zetky si zahrají v připravovaném seriálu České televize, který bude mimo jiné informovat o nelehkém životním osudu Židů. Pod nánosem téměř neodstranitelné patiny jsme jen stěží naše vozy mohli poznat...


Posun ve stanici Rosice nad Labem


Zetka s patinou při natáčení

29.6.2013 - První den prázdnin

Tradiční jízda našeho historického trolejbusu proběhla letos v sobotu 29.6.2013.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

29.6.2013 - Brigáda na M120.206

Poslední červnovou sobotu proběhla také první větší brigáda na motorovém vozu M120.206. Základním úkolem bylo zlikvidovat dřevěné ostění, které motoráček dostal když sloužil jako zahradní chatka. To se podařilo a skříň opět připomíná motorový vůz.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

22.6.-23.6.2013 - Parní víkend

Sedmý ročník Parního víkendu proběhl ve dnech 22. a 23.6.2013. Letos se sešlo poměrně zajímavé spektrum vystavovatelů, kterých bylo kolem deseti. I když sobota byla tradičně bohatší, přesto i v neděli bylo leccos zajímavého k vidění. V sobotu i v neděli se těšily největšímu zájmu dětí malé železnice, na kterých se bylo možno povozit. Spolek již vlastní několik metrů kolejiva parkové železničky a tak je ochota vystavovatelů přijet o trochu větší. Nezahálela ani maše zahradní železnička LGB. Po oba dny byl vystaven nádherně renovovaný užitkový automobil Praga Piccolo z roku 1928. Pozornost budila také pojízdná polní kuchyně či střídající se historické motocykly. Různých parních strojků či kotlů se opět sešlo na dvacet. Nechyběla loni poprvé představená výstava starých renovovaných tlakoměrů. Tradiční historické vlaky jezdily mezi Pardubicemi hl.n. a Slatiňany. Ve Slatiňanech v době pobytu historického motoráčku spolek zpřístupnil expozici v tamní vodárně. Poprvé se prezentovala všechna renovovaná nákladní vozidla spolku a jejich vlak včele s "věžákem" již měří úctyhodných 52 metrů. Celkově dle našich odhadů navštívilo parní víkend asi dva tisíce návštěvníků. Neušli jsme ani pozornosti médií, kdy v sobotu krátkou reportáž natočila  Česká televize. Na ní se můžete podívat tady http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/232319-z-rosic-stoupa-dym-to-se-sjely-parni-stroje.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

a

Škodovy do Musea

Dnes 8.6.2013 bylo jedním z cílu setkání automobilů značky Škoda naše Museum v Rosicích. Protože nebyl čas dojít udělat jedinou fotku, přidáváme jednu ilustrační z vlastního srazu.

Trolejbus na Pernštýnskou noc

V pátek 7.86.2013 jsme vypravili Sanos na zvláštní linku na trase Dubina - střed města - Polabiny pro všechny zájemce v rámci Pernštýnské noci. Trolejbus jezdil až do půlnoci a snad aspoň někomu zkrátil cestu či jen tak udělal radost.

Pár obrázků najdete ve fotogalerii
 

1.-2.6.2013 - Jízdy pro Aviatickou pouť

První červnový víkend jsme opět zajistili dopravu zájemců o letadla. Tentokráte mezi Pardubicemi a závodištěm. Ošklivé počasí nepřálo ani nám, ani programu na letišti. Přesto jsme převezli značné množství lidí zejména v sobotu.

Pár mokrých fotek najdete zde ve fotogalerii
 

29.5.2013 - Natáčení s ČT

Náš motorák M131.1133 se dnes zúčastnil natáčení dokumentu ČT "Ach ty vlečky". Pořad bude (jak název napovídá) o vlečkách a jejich (ne)podpoře od státu. Motorák se tak díky tomu projel po tzv. jižní spojovací koleji až na její úplný konec v místech dřívějšího předávacího kolejiště Nemošice (dnes z něj zbyla jen jedna kusá kolej). Půlhodinový pořad by se měl vysílat koncem června na ČT2.

Další fotografie najdete na našem profilu na Facebooku
(lze zobrazit i bez registrace na FB)
 

24.5.2013 - Muzejní noc

Muzejní noc v pátek 24.5.2013 byla ve znamení velmi chladného počasí. Nebýt zatopeného parního kotle pana Malinovského, nebylo by si ani kde ohřát ruce. Ačkoliv byla akce poměrně dobře prezentována, na museu valný zájem o noční prohlídky nebyl.Zatímco trolejbus jezdil slušně zaplněn, v museu se jednalo o nahodilé návštěvníky. Ani občerstvení s teplými nápoji nebo jezdící zahradní železnička nepřitáhla očekávané davy. Na vině je určitě počasí, které letos opravdu moc nepřeje. Atmosféru z akce zdokumentoval jednatel ještě za světla.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

18.-19.5.2013 - Víkendové akce

Víkend 18. a 19.5.2013 byl ve znamení několika akcí. V sobotu se nejprve konala malá exkurze 9 kolegů z Polska spojená prohlídkou a malou vyjížďkou našeho motoráčku Nataša. Bohužel pro nepřízeň počasí a časovou tíseň jednatel nestihl pořídit žádnou fotku. Po obědě vyjel na výlet trolejbus Sanos, který povozil na 40 zájemců dychtících po historii Pardubic. Akci jsme spolupořádali s Klubem přátel Pardubicka a tentokráte cílem byly kostely ve městě. Motoráček Karel i s vlekem Mirkem tou dobou jezdili na Plzeňsku, kde se aktivně účastnili oslav 130 let trati Rokycany - Nezvěstice. V neděli se dojel Karel až do Plzně a odtud téměř bez zastávky do Pardubic. Akci pořádal náš spřátelený spolek z Rokycan.

11.5.2013 - Naše motoráky na Kopečkové pouti

V rámci 300. kopečkové pouti v Letohradě se zúčastnili akce v sobotu 11.5.2013 i naše motoráčky. Počasí vůbec nepřálo, ale snad se to aspoň někomu líbilo.

4.-5.5.2013 - Zahájení sezóny

 


Hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický s krajským radním Ing. Jaromírem Duškem v našem museu při slavnostním zahájení sezóny

Zahájení sezóny o víkendu 4. a 5. května 2013 bylo ve znamení vyloženě dubnového počasí. Exponáty i návštěvníci mohli se jak hřát na sluníčku, tak také dokonale promoknout. V pátek v rámci zahájení pro zvané hosty nás navštívil hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický s Ing. Jaromírem Duškem. Nechyběli ani zástupci města Pardubice, ČD, a.s. či OŘ SŽDC, s.o. a mnozí další. Za jejich návštěvu i podporu děkujeme. A co se tedy dělo o víkendu? Jako každoročně v areálu Musea byl připraven doprovodný program, v rámci kterého se např. mohli malí zájemci povozit na malé železničce, či obdivovat parní kotel se strojem v chodu. Stabilní motor Slavia sice byl příležitostně nastartován, ale kvůli počasí nemohl z bezpečnostních důvodů osvětlovat prostor vchodu musea. Přeci jen elektřina a voda se rádi nemají. Zájem také budila železniča LGB nebo Wartburg 311 ze stáje našeho člena Pavla Bíška. Výstavu doplňovaly vystavená kolejová vozidla, kterých se po oba dva dny sešlo hned šest. Motoráčky jezdily na výlety do Slatiňan s možností prohlídky zdejší expozice. Okružní motoráček projel v sobotu trasu z Pardubic přes Moravany, Hrochův Týnec a Chrudim do Rosic. V neděli byl v plánu opačný okruh přes Přelouč, Choltice, Heřmanův Městec a Chrudim. Bohužel z důvodu špatného stavu tratě musel v úseku z H. Městce do Chrudimi jet autobus. Možná kvůli tomu a nebo pro nepříznivé počasí využilo tuto možnost jen osm zájemců. Také vozidla MHD byla k vidění. V sobotu jezdil trolejbus 353 v úseku Dubina – Třída Míru – Stavařov – Polabiny, zatímco v neděli letos poprvé vyjel po stejné trase Sanos č. 329. V rámci nadstandardní dobré spolupráce zajistil spojení středu města s Museem také historický autobus Škoda RTO ze stáje DPMP, a.s. Tak jen doufáme, že se všem u nás líbilo a přijdou i na další akce, kterých je letos pestrá nabídka.

Obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

6.4.2013 - Objednaná jízda

 

V sobotu 6.4.2013 vyjel náš trolejbus číslo 353 na objednanou akci pro uzavřenou skupinu fanoušků MHD.

1.4.2013 - Aprílový trolejbus

 

Letošní akci aprílový trolejbus v pondělí 1.4.2013 nepřálo počasí. Spíše jsme to pojali jako velikonoční jízdy. Ráno bylo jak koledníků, tak zájemců o svezení poskrovnu. Ještě, že nebyla břečka či sníh na vozovce, to by se akce nekonala vůbec. Odpoledne však vysvitlo sluníčko a tak zájemců o svezení přibývalo. Nakonec se jich za den povozilo asi sto padesát. Zejména děti byly jako u vytržení, když se mohly provézt skrz točnu, což pro ně není běžný zážitek. Celou akci tedy hodnotíme kladně a již se těšíme na zahájení sezóny Musea v prvním květnovém víkendu, kdy historické trolejbusy opět vyrazí do ulic krajského města.

Příprava vozidel na novou sezónu

Jak se blíží další sezóna provozu našich historických vozidel, finišují také práce n jejich přípravě. Přinášíme dvě ilustrační fotografie z přípravy našich motoráčků v pardubickém depu ČD.

 

O akcích z oboru MHD více na stránkách trolejbus.cz:


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku