Z akcí PSHŽD v roce 2006

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2006

Z akcí našeho spolku za rok 2006 přinášíme tyto informace a fotky:

Tradiční před-mikulášská jízda do Třebechovic

Jízdu dne 25.11.2006 zajistila souprava M131.1228+BDlm+M131.1133.

Fotogalerie z odpolední cesty zpět (25 foto)

 

První jízda vozu Ztrc

 

Ve středu 25.10.2006 se náš nejnovější přírůstek - nákladní vůz Ztrc poprvé zúčastnil akce - spolu s M131.1228. Tuto akci si objednali 1. třídy ZŠ Studánka. Zetka jela jako vůz na přepravu kol, kočárků a zavazadel. Zároveň to byla její první veřejná jízda.

Fotogalerie z akce zde (10 x foto)
 

Městský festival a ukončení sezóny Musea 7. a 8.10.2006

V sobotu 7.10.2006 vyjel poprvé po velké opravě vleku náš kloubový trolejbus Sanos. Spolu s trolejbusem 353 se účastnil jízd v rámci Městských slavností. Několik fotografií najdete na stránkách trolejbus.cz. V neděli 8.10.2006 potom proběhla další akce - při příležitosti Velké pardubické steeplechase a ukončení sezóny našeho Musea v Rosicích bylo zavedeno pět párů zvláštních vlaků v trase Hlavní nádraží - Rosice nad Labem - Závodiště. Nečekaným zpestřením i byl i průjezd jaroměřského parního vlaku v dopoledních hodinách. V provozu byla souprava obou našich motoráků M131.1128+1133. Protože počasí akci vysloveně přálo, byla u Musea v provozu zahradní železnice. Dále alespoň po část dne byla také vystavena auta - hlídkový vůz VB, hasičská Praga RN a Wartburg. Velice pěkná byla i návštěvnost akce a my tímto všem návštěvníkům děkujeme za přízeň.

Fotogalerie z akce zde (12 x foto)
Krátká videa z akce (na serveru trolejbus.cz)

Parní stroje u vodárny - 30.9.2006

V tuto sobotu nás poctil svou návštěvou pan Michal Malinovský z Heřmanova Městce. A nepřijel s prázdnou. Přivezl s sebou parní kotel a hned dva funkční parní stroje. Ty pak mohli obdivovat příchozí od cca 11.00 až do 17 hodin v plném provozu. Ilustrační fotografie dokládají toto zajímavé technické dílko. Pan Malinovský přislíbil našemu spolku užší spolupráci a již teď se můžeme těšit na jeho návštěvu v příštím roce, např. na zahájení sezóny v květnu 2007. Kromě těchto fotografií si můžete na stránce www.trolejbus.cz/video stáhnout filmeček s rozběhem jednoho z parních strojů

Výlet do Medlešic - 22.9.2006

Na páteční odpoledne dne 22.9.2006 jsme si přichystali akci vysloveně relaxační - opékání buřtů na kusé koleji v Medlešicích, kam nás dovezl motorák M131.1133. Akce byla určena především pro členy spolku, jejich účast ale nebyla slavná. Nakonec se nás i s hosty sešlo 17. Pilo se místní Medlešické pivo a na grilu se pod vedením předsedy pekly špekáčky... Bylo to velmi příjemné odpoledne.


M131.1133 se blíží
od Pardubic

Odstavení motoráčku
na kusé koleji

Družná zábava členstva
i nečlenstva

Malá reklama - špekáčky
z  Globusu byly vynikající

Toto jo světlo,
řekl Cimrman....

... a toto je tma
 

Putování po dvou muzeích - 10.9.2006

10.9.06 jsme zajistili na zakázku zajímavou akci "Putování po dvou muzeích". Karel (M131.1228) vyrazil z Pardubic do Rosic, kde si účastníci prohlédli naše Museum. Dále naše cesta pokračovala do Jaroměře, kde jsme se pokochali úspěchy kolegů na poli železničního muzejnictví. Aby cesta zpět nebyla nudná, byla vybrána trasa po nepoužívané lokálce Smiřice - Hněvčeves. Hned za smiřickou zastávkou se nám ztratily koleje v zeleném podrostu a vynořily se až v Hněvčevsi za přejezdem. Trať je vcelku dobře sjízdná, nikde nic nechybí, přejezdy jakžtakž udržované. Zato vegetace mnohdy dosahuje výše až 1,5 metru! Takže příští rok, pokud tam pojedeme, to obnáší sekeru, pilu a křovinořez předem.


Karel v Jaroměři

Sendražice, koleje není
vidět a také se to po nich
pěkně smeká

nachytal jsem je na
švestkách - účastníci zájezdu
testují, zda jsou švestky
zralé na zast. Havranec

Hořiněves se také utápí
v množství porostu
v kolejišti.

Pouť v Heřmanově Městci - 26.8.2006

V sobotu 26.8.06 jsme vypomohli ČD při organizaci jízdy Motoráčkem na pouť do Heřmanova Městce. Ačkoliv počasí celý den akci vcelku přálo, vlaky přeplněné nebyly. Vlakem jedoucím přes Přelouč jely pouze čtyři osoby. Směrem přes Chrudim to bylo trochu lepší, neboť s Natašou do Městce přijelo cca 35 osob. Vlaky zpět byly zaplněné jen z poloviny. Přesto však jízdy lidi zaujaly a někteří byli vyloženě nadšeni. Na dvou přiložených záběrech se oba motoráčky předvádějí v H. Městci. Jediné, na co si cestující naříkali, byla nedostatečná propagace jízdy.


M131.1133

M131.1228

Dovolená s Natašou - srpen 2006

V květnu letošního roku se zrodil nápad uspořádat nějaký vícedenní zájezd s motoráčkem po vlastech Českých. Tak vznikl nápad na "Dovolenou s Natašou 2006", kdy se počítalo s motoráčkem M131.1133 řečeným Nataša. Vyjelo se ve středu 16.8.2006 z Pardubic. Následovala prohlídka našeho Musea v Rosicích n.L. a po malém nedorozumění ve Stéblové jsme pokračovali do Jaroměře. Dokonce jsme projeli Hradec Králové hl.n. bez zastavení. V Jaroměři byla připravena prohlídka železničního muzea a po té se výprava vydala do Josefova shlédnout pevnost z doby Josefa II. Cesta dále pokračovala do Náchodu, kde jsme přespali. Ráno jsme po krátké zastávce v Novém Městě n. Met. dojeli do Dobrušky. Zde bylo více vlaků než je zdrávo - sešli jsme se tam tři. Nákladní Viamont s rekonstruovaným kocourem, my a 810 ČD. Koleje nás potom dovedly do Častolovic, kde se všichni těšili na prohlídku zámku. Následovala zastávka v Doudlebech n.O. z téhož důvodu a cesta skončila v Potštejně. Nocování ve stanu na nádraží bylo kouzelné. Třetí den putování byl ve znamení zejména pěší turistiky. Zatímco motoráček přejel do Litic n.O., část osádky se prošla kouzelným údolím Divoké Orlice a k motoráčku dorazila těsně před odjezdem. V Letohradu jsme absolvovali oběd ve výborné nádražní restauraci a dojeli do Těchonína. Odtud následovala pěší túra na pevnost Bouda a dále pěšky do Lichkova. To ještě nikdo z výletníků netušil, že budou nuceni ujít skoro 20 km! Po nutném odpočinku a přespání v Lichkově následovala pro Natašu nejdelší část celé akce po kolejích. V Lanšperku byla zařazena prohlídka zříceniny hradu. Další zastávkou byly Svitavy. Protože jsme v České Třebové neměli plánovaný pobyt projeli jsme stanicí jako Pendolino. Ve Svitavách jsme museli opravit drobnou závadu na dobíjení a po obědě pokračovali do Poličky. V Poličce následovala exkurse do pivovaru a tentokráte již poslední noc. V neděli jsme vystoupali závratnou rychlostí kopce okolo Poličky a dojeli do Slatiňan. Zde jsme podle plánu navštívili slavné místní koně, dojedli a dopili všechny zbytky. V Rosicích n.L. se část výpravy přeložila do aut a odjela domů. Zbytek vystoupil v Pardubicích. Mohu konstatovat, že motoráček poslouchal, spotřeba nafty byla pod výpočtovým průměrem a kromě dvou drobných závad jsme neměli problémy. Ze strany ČD,a.s. jsme se, až na pár nadávek strojvedoucího pravidelného vlaku v neděli v Rosicích, setkali s pochopením a profesionálním přístupem k věci. Proto jim na tomto místě musíme poděkovat. Již nyní vzniká plán na podobnou dovolenou 2007 do jižních Čech.

Fotogalerie k akci zde

 

Setkání drezín a další techniky 22.7.2006

V sobotu 22.7.2006 uspořádal spolek u MUSEA v Rosicích n.L. setkání drezín, šlapadel a různých samohybů. Až do začátku akce jsme byli napjatí, jaké drezínky dorazí. Spolek Zinopa přivezl jedno motorové kolo, jedno šlapací kolo a jednu šlapací drezínu. Pan Šenkyřík z Brna dovezl také jedno šlapací traťmistrovské kolo. Až na jednoho člověka z Hradce Králové, který zřejmě očekával stovky drezín a milióny návštěvníků byli všichni návštěvníci spokojeni. Za celý den se u Musea vystřídalo na čtyři stovky návštěvníků, což je velmi překvapivé. A nebyly k vidění jen drezínky. Kromě námi vystavovaného kolejiště zahradní železničky LGB byl k vidění exponát automobilu Wartburg 353 v provedení, v jakém jej používaly v druhé polovině 70. let ČSD. Navázali jsme také spolupráci s Sborem dobrovolných hasičů Rosice n.L., kteří na nástupišti ochotně vystavili svůj velmi zajímavý automobil Praga RN z roku 1953.


drezíny a v pozadí M131.1116 a Wartburg
foto OČ

provoz zahradní železnice vedle Musea
foto OČ

další dvě drezínky
foto OČ

Stále ve službě je tahle Praga RN z roku 1953
foto PB

Jízdy pro Holcim Prachovice 10.6.2006

 

V sobotu 10.6.2006 byly u příležitosti dne otevřených dveří v provozu dvě historické soupravy, jednak M131.1133 a druhak letohradská pára 423.009 se dvěma vozy. Kromě vlaků Pardubice - Prachovice (parní přes Přelouč, motorový přes Chrudim) udělal každý vlak také jeden pár spojů Prachovice - Heřmanův Městec. Zájem obecenstva byl velice vysoký, mimo jiné proto, že jízda ve vlacích byla zdarma.


Nataša na trati do Heřmanova Městce za chrudimskou Transportou

Fotka vypadá jak když je dělaná na ORWO, ale myslím, že jako  náladovka dobrá

Zpožděný parní vlak přijíždí do Heřmaňáku z Přelouče

Holcim Prachovice na vlečce prezentoval tohoto generálkovaného kocoura ve svých barvách

Za mašinkou do Chlumce 8.6.2006

 

Ve čtvrtek 8.6.06 uspořádal náš spolek výletní vlak určený nejen pro mentálně postižené z ÚSP Ráby. Jeli jsme do Chlumce nad Cidlinou. Zde nás už čekali kolegové z Chlumecké zahradní železnice. Počasí nám přálo a postiženým i ostatním se výlet líbil. Také Nataša nezlobila a její osádka snad také ne. Pár obrázků dokládá, jaká atmosféra panovala.


v Chlumci se sešlo hodně mašinek...

nejvíce zaujal opravdový motorový vlak s hnacím vozidlem

železnice LGB v zajetí dětí

Nataša v Káranicích

Bambiriáda Chrudim 25. a 26.5.2006

Letošní Bambiriáda v Chrudimi, přestože nebylo nejlepší počasí, byla úspěšná. Ve čtvrtek a v pátek (25. a 26.5.06) budil náš trolejbus 353 zaslouženou pozornost a v několika chvílích byl doslova obležen dětmi. V zadním prostoru byla tradičně v provozu zahradní železnice LGB a dle našich odhadů jen trolejbusem prošlo přes 2,5 tisíce zájemců o prohlídku.


na sběrači byl umístěn poutač Bambiriáda 2006

trolejbus na chrudimské Střelnici byl začlěnen do stánků pro děti

podařilo se mi přesvědčit hasiče z obce Topol, aby nám vedle 353 zapózovali aspoň na chvilku se svým unikátním hasičským automobilem Škoda z roku 1927.
 

Pardubice 2006 - II. setkání Vlaksim.cz 20. a 21.5.2006

 

O víkendu 20. a 21.5.2006 se konalo v Pardubicích II. setkání příznivců inetrnetového portálu Vlaksim.cz. Náš spolek pro cca 30 účastníků připravil bohatý program. V sobotu dopoledne ti byla jízda trolejbusem 9 Tr č. 353 po Pardubicích. Přestože uzavírky komunikací příliš velký manévrovací prostor nedávaly, podařilo se na Židově připravit setkání i s trolejbusem  Sanos č. 329, který právě odjížděl na opravu. Po trolejbusovém šotoušení byla připravena ve spolupráci s ČD - UŽST Pardubice exkurze na panel výpravčích v Pardubicích. Jakmile si všichni prohlédli réleovku z roku 1958-1959 a vyslechli poutavý výklad pana Tomáše Fialy, nasedli do Nataši (M131.1133) a vydali se směr Rosice n. L. Zde proběhla nejen exkurze do Musea s výkladem, ale byla zde i možnost se občerstvit a umýt. Ve 14 hodin se motoráček vydal na okružní jízdu směr Chrudim - Chrudim město - Heřmanův Městec - Přelouč - Pardubice. Kolem páté hodiny jsme se s "vlaksimáky" rozloučili. Druhý den nás čekal druhý okruh po chrudimských lokálkách. Kvůli zaplněnému GVD jsme vyjeli již v 7.15 opět směr Chrudim. Trasa dále pokračovala směr Moravany a Pardubice. V Hrochově Týnci si zájemci vyslechli z úst jednatele stručnou historii chrudimských lokálek a zrušené větve z Hrochova Týnce do Chrasti u Chrudimi, která byla také doplněna popisem historie několika okolních cukrovarů. Cesta pokračovala přes Moravany do Kostěnic, kde si zájemci prohlédli zabezpečovací zařízení. Po příjezdu do Pardubic ještě proběhla exkurse do prostor DKV - PJ Pardubice, kde jsme se kolem půl jedné rozloučili. Následoval už jen nutný posun a úklid vozidla.


Účastníci u 353 na Židově

Setkání s naším druhým
trolejbusem

Exkurze do Musea
v Rosicích n. L.

Focení u topírny
v Chrudimi - městě

zastávka Klešice

Uhřetice - červená v zeleném. Po kolejích to pěkně klouzalo a motor je celý od trávy

V Hrochově Týnci byl klid a pohoda

V depu Pardubice se podařilo setkání s 843 018, která přijela zbrojit

Zahájení sezóny Musea, okružní jízda po chrudimských lokálkách 12. a 13.5.2006:

Předznamenáním začátku sezóny v našem Museu bylo páteční setkání významných hostů z řad Pardubického kraje, magistrátu města Pardubice, městského obvodu Pardubice VII, Českých drah a DPmP. To se konalo 12.5.06 a u této příležitosti byl pro hosty vypraven zvláštní spoj vedený autobusem RTO, o který vzorně pečuje DPmP.

A pak, v sobotu 13. května, zahájilo naše MUSEUM Rosice n.L. již šestou sezónu. Pro všechny příchozí byl přichystán bohatý program. Po chrudimských lokálkách vyrazil motoráček Karel (M131.1228) po tradiční trase Pardubice - Moravany - Chrudim - H.Městec - Přelouč - Pardubice - Rosice n.L. - Pardubice. I když nebyl přeplněn jako loni, všech cca 40 cestujících bylo spokojeno. Kvitována byla zejména přestávka v Chrudimi, která se jevila vhodnější, než ta loňská v Heřmanově Městci. V úseku Pardubice - Rosice s námi jel populární imitátor Václav Faltus, který provedl důkladnou revizi "jízdenek". Po té zůstal v Museu, kde asi dvě hodiny bavil svým sympatickým humorem všechny přítomné. V Museu samotném se představilo na 40 nových exponátů - od bubnového přístroje, přes blikač závor, až třeba po modely návěstidel nebo trolejbusů. Protože nám počasí přálo, jezdila celý den venku na betonové ploše zahradní železnice LGB doplněná opět o nové stavby. Za celý den přišlo něco přes dvě stovky návštěvníků. Ti, kteří nepřišli, mohou jen litovat. Museum bude opět otevřeno každou sobotu až do října; a to od 10.00 do 17.00 hod. Kromě této železniční části programu jezdil také náš historický trolejbus 353 v trase Sluneční - Dubina.


Páteční mimořádný spoj k Museu zajištěný autobusem RTO DPmP a.s.

Zahradní železnice LGB je velkým lákadlem především pro děti.

Imitátor Václav Faltus v roli výpravčího v Museu.

Václav Faltus ještě jednou, tentokrát jako revizor.

M131.1228 na zvláštním vlaku po lokálkách

Příprava trolejbusu ráno v vozovně

Při jízdě jsme se setkali i s testovaným trolejbusem Trollino
 

TT Víkend 6. a 7.5.2006:

 


netradiční setkání: 750.346 a za ní zdechlá 854.217 ve Všestarech

Všestary
"Nataša" na odjezdu

Havranec
(šotofoto)

Račice - nákladiště (i zde se sešlo několik pozorovatelů)

Brigády na vodárně 8. a 15. dubna 2006:


motor pohonu závor
8.4.2006

usazování blikače
8.4.2006

blikač
8.4.2006

zapůjčená ŠD11
8.4.2006

vzpírání bubňáku
15.4.2006

bubňák usazen
15.4.2006

oprava laku Bohouše
15.4.2006
 

Návštěva v Polsku a M131.1133 v Ústí nad Orlicí:

O akcím z oboru MHD více na stránkách trolejbus.cz:


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku