Z akcí PSHŽD v roce 2015

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2015

5.12.2015 - Mikulášský trolejbus

Pátý prosinec je znám tím, že se na nejrůznějších místech objeví svatý Mikuláš, čert a popř. i anděl.  K této tradici patří od roku 2007 v Pardubicích také Mikulášský trolejbus. A tak 5.12.2015 odpoledne vyrazil na trasu mezi Dubinou - Třídou Míru a Polabinami historický trolejbus Škoda Sanos. Všichni hodní byli odměněni dárečkem. Akce se vydařila a zájem návštěvníků byl oproti jiným rokům  nezvykle velký.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

21.11.2015 - (Před) Mikulášský vlak

Mikulášský vlak v sobotu 21.11.2015 vyjel z Pardubic do Choltic. Zde po příjezdu vlaku mohli účastníci akce využít malého občerstvení a vydat se autobusem do městečka na prohlídku zámku, zámecké kaple a malé železničky vedoucí po zahradě jednoho ze zdejších obyvatel. Koho tato nabídka nezaujala, byl připraven výlet do Heřmanova Městce, kde na nádraží pan Malinovský prezentoval dva parní stroje a zájemcům poskytnul výklad. Před půl jednou souprava popojela zpátky do Choltic, kde po "technologické" pauze proběhla nadílka. Čert se svým malým pomocníkem, Mikuláš i anděl měli plné ruce práce a proto doprovodili vlak až do Pardubic. Doufáme, že se akce všem líbila a kdo nejel. může jen litovat.

Další fotografie z akce najdete zde
 

7.11.2015 - Jízda pro děti z mateřských škol

V pátek 7.11.2015 oba naše historické trolejbusy povozily děti z mateřských škol na Dukle. Projeli jsme s dětmi dvakrát okruh kolem celého města a ani ranní mlha tuto povedenou akci nezkazila.

9.-11.10.2015  - Ukončení sezóny, Městské slavnost a Na koníčky motoráčkem

Ve dnech 9. až 11.10.2015 jsme v ukončili naši 15. muzejní sezónu. Ta letošní třídenní akcí začala i skončila. Jak zahájení, tak ukončení doprovázela nepřízeň počasí. V těchto dnech se podařilo propojit několik akcí v ucelený soubor, kde si snad každý našel něco, co jej zaujalo. Po všechny tři dny bylo otevřené Museum, v sobotu vyjely do ulic města oba naše historické trolejbusy a v neděli zase historické vláčky v rámci Velké pardubické. Kromě toho jsme zajistili doprovodný program v areálu rosického muzea, kde se prezentovala parková železnička. V provozu byly hned dvě soupravy, byť v pátek doprovázené určitými technickými problémy. Nechyběla ani výstavka parních strojů, kdy v sobotu byl v provozu jeden a v neděli dva. Doprovodný program dokreslila zahradní železnička LGB a vystavení dnes již historického automobilu Škoda 105.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

3.10.2015 Jízdy trolejbusů

V sobotu 3.10.2015 proběhlo hned několik akcí. V dopoledních hodinách jsme svezli skupinu postižených po pardubickém nádraží. Odpoledne jsme spolu s Klubem přátel pardubicka uspořádali poznávací výlet za kostely v Pardubicích. Akce se zúčastnilo skoro 60 návštěvníků, takže volba kloubového trolejbusu sanos byla správná. Souběžně s tím proběhla neveřejná jízda trolejbusu 353 za účelem setkání spolužáků.

26.9.2015 Národní den železnice

Naše vozidla se účastnila Národního dne železnice v Hradci Králové a okolí. Naše motoráky Nataša a Karel odvezly několik zvláštních vlaků a na výstavě v depu Hradec Králové jsme se prezentovali s naším věžákem.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 


Motoráčky Nataša a Karel se projely i po nákladní Plačické spojce.

19.9.2015 - Burčákový expres

V sobotu 19.9.2015 jsme vyrazili s celou soupravu našich motoráčků z Pardubic do Choltic na zdejší Burčákové slavnosti. Vlak pro cestu tam byl zaplněn do posledního místečka. Zpět se s námi vrátila asi polovina zájemců. Opět nás překvapil nulový zájem o svezení z Valů či Veselí u Přelouče.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

13.9.2015 - Jízdy v rámci Dne evropského dědictví

V neděli 13.9. se naše trolejbusy účastnily společně s vozy DPMP a.s. jízd v rámci akce Den evropského dědictví.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 


12.-13.9.2015 - Železniční den Jana Pernera

Na víkend 12. a 13. září 2015 připadly oslavy nejen 200. výročí od narození ing. jana Pernera, ale také 170 let od zahájení provozu na dráze Olomouc - Pardubice - Praha. Zatímco první vlak do Prahy (tedy i do Pardubic) přijel 20.srpna 1845, tak pravidelný provoz byl zahájen 1.9.1845. Proto bylo třeba připomenout i toto výročí. V areálu Musea v Rosicích byl připraven bohatý program. V jednu chvíli bylo v muzeu a jeho okolí skoro 400 lidí najednou, což byl opravdu silný nápor, který jsme jen s vypětím všech sil zvládali. Odhadujeme, že se akce za oba dny účastnilo okolo dvou tisíc lidí. Kromě samotné expozice byla vystavena naše renovovaná kolejová vozidla, odřeknuté vystavovatele historických automobilů se na poslední chvíli podařilo nahradit jinými, kteří předvedli dílem automobily, dílem pak starší motocykly. Nechyběla parková železnička s možností svezení, kde jezdily hned dvě soupravy.

Rovněž zahradní modelová železnice budila pozornost mnoha dětí. V motorovém voze umístěném na pomníku před muzemem bylo ke shlédnutí mnoho historických fotografií zejména z Pardubic a okolí. V provozu byl i historický kloubový trolejbus sanos, který vozil zájemce od nádraží středem města ke krajskému úřadu a zpět, aby bylo možné navštívit tematicky stejně laděnou výstavu na zámku. Motorové vozy jezdily mezi Pardubice a Rosicemi a vždy po obědě se vydal výletní vlak do Slatiňan, kde byla prohlídka tamní pobočné expozice rosického muzea.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

30.8.2015 - Poslední den prázdnin

Tradiční akce letos v režii trolejbusu 353.

22.-23.8.2015 - Setkání zahradních železnic

Letošní setkání zahradních železnic o víkendu 22. a 23.8.2015 máme za sebou. Sešlo se na deset vystavovatelů a provozovatelů různých železniček. Pozornost poutaly jak tovární modely LGB, tak ručně vyrobené mašinky nebo vagóny. Ale asi největší zájem byl o parkovou železnici, kde se za oba dva dny vystřídalo celkem 6 lokomotiv, asi 10 vozů a jedna ruční drezína. Kolejiště bylo sestaveno zatím v největším rozsahu, jaký jsme ještě neprezentovali. Jako doplnění akce jezdil historický motoráček z roku 1949 mezi Pardubicemi, Rosicemi a Chrudimí. Do Slatiňan to kvůli výluce koleje nebylo možné. Nechyběl ani autobus Karosa, který je nyní již také počítán mezi veterány. Díky němu mohli zájemci z Dubiny či centra města pohodlně dojet do k muzeu a zpět.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

1.-6.8.2015 - Dovolená s motoráčkem

Ve dnech 1. až 6.8.2015 proběhla naše dovolená s motorákem. Tentokrát jsme se pohybovali dost daleko od našich končin. Navštívili jsme Plzeň, Švihov, Strakonice, Písek, tábor, Benešov, Čerčany a přes Ledečko a Kolín se navrátili domů.
Přikládáme aspoň dvě ilustrační fotky.

1.7.2015 - První den prázdnin

První den letošních prázdnin 1.7.2015 jsme oslavili jízdou historického trolejbusu. V provozu byla devítka č. 353, zatímco Sanos v příštích dnech projde opravou kloubu a bude zároveň vylepšeno i více věcí, které tento trolejbus potřebuje. Byť pro horko nejezdil trolejbus přeplněn, doufáme že dospělým s dětmi, kteří se s námi svezli, udělal radost.

20.-21.6.2015 - Parní víkend

Parní víkend ve dnech 20. a 21.6.2015 kazilo zejména počasí. Skoro celou sobotu střídavě pršelo, což se odrazilo na návštěvnosti i na tom, že dva vystavovatelé z povětrnostních důvodu na rychlo odřekli svou účast. Přesto toho bylo k vidění poměrně hodně. Na dvacet parních strojů a strojků, přičemž hned sedm jich bylo v chodu. Nechyběla ani parní mašinka na kolejích zahradní železnice. Ve chvílích bez deště se předváděl i stabilní motor Slavia či zahradní železnička LGB. Tradiční výletní vlaky z Pardubic do Slatiňan musely být redukovány z důvodu výluky tratě z Rosic do Chrudimi. Přesto vyjel historický motoráček z roku 1949 a to oklikou. Trasa vedla z Rosic přes pardubické hlavní nádraží, Moravany, Hrochův Týnec, Úhřetice do Chrudimi a dále do Slatiňan. Poděkování patří zejména ČD a SŽDC, kteří nám umožnili v průběhu výluky Chrudimí projet. Ve Slatiňanech proběhla prohlídka tamní expozice, kterou v neděli využili všichni cestující z vlaku. Letošní novinkou byla kyvadlová autobusová doprava z centra Pardubic k muzeu v Rosicích. Tak snad i přes to špatné počasí doufáme, že se letošní ročník líbil a že jsme nikoho nezklamali.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

5.-7.6.2015 - Víkend plný akcí

Ve dnech 5. až 7. června jsme se posíleli našimi aktivitami na mnoha akcích. V pátek to bylo ježdění historického trolejbusu v rámci akce Pernštýnská noc. Pro technickou závadu na pneumatice u trolejbusu 329 nakonec musela vyjet netradičně devítka č. 353. V sobotu a neděli jezdily naše motoráčky v rámci dopravy návštěvníků na aviatickou pouť. Letošní ročník byl významný tím, že to je již 5 let, co se této akce účastníme a dovolíme si tvrdit, že se i cestující chovají ohleduplněji jak ke strojům, tak i sami k sobě. A to je dobře.
V sobotu 7.6.2015 jsme se podíleli ještě na dvou dalších akcích zároveň. Parková a zahradní železnička byly součástí dětského Foxconn dne, kde už nezbyl nikdo, kdo by udělal alespoň fotografii. Také jsme zajistili výlet historickým trolejbusem 353 pro Klub přátel Pardubicka po pardubických náměstích.
No a aby toho nebylo málo, podíleli jsme se na jízdě historického motoráčku do Skalska pro uzavřenou skupinu osob.


Jízda pro KPP


Vlak na Aviatickou pouť


Vlak na Aviatickou pouť


Zvláštní jízda do Skalska

22.5.2015 - Muzejní noc

V pátek 22.5.2015 jsme se opět připojili k Muzejní noci. Letos přálo počasí a na návštěvnosti to bylo znát. U Musea byla v provozu zahradní železnička LGB, parní stroj, či stabilní motor Slavia, který pomocí dynama a sítě žárovek osvětloval celý prostor. Od 19. hodiny proběhla v našem věžáku ochutnávka vín pana Horáka z Choltic. Kromě toho jsme vypravili do pardubických ulic historický trolejbus, který jezdil na trase Dubina - Polabiny celý večer. Zhruba stovka lidí zavítala do Rosic a historický trolejbus také přepravil několik desítek zájemců o svezení.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

16.5.2015 - Zvláštní jízdy v Rokycanech

V rámci spolupráce s našimi partnery z Rokycan jsme jim vypomohli při jízdách zvláštních vlaků na trase Rokycany - Mirošov v sobotu 16.5.2015.

16.5.2015 - Den otevřených dveří DPMP a.s.

V sobotu 16.5.2015 spolek pro DPMP zajistil některé atrakce v rámci dne otevřených dveří. To, že jsme zapůjčili trolejbusy 353 a 329 na jízdy pro veřejnost, byla samozřejmost. Škoda jen, že další silniční vozidla nejsou zatím dokončena, což zůstává pro členy velkou výzvou do dalšího výročí. Navíc jsme dodali snímky na výstavu fotografií, zajistili provoz parkové železničky, která je k vidění na vybraných akcích v Rosicích n.L. Nechyběl ani stánek s našimi propagačními materiály a suvenýry.


Naše železnička veze návštěvníky v areálu DPMP a.s.

Protože některé autobusy byly trasovány také k našemu rosickému Museu, zajistili jsme i zde alespoň malý doprovodný program. V provozu byla zahradní železnička LGB a nechybělo ani občerstvení. Těchto spojů k prohlídce Musea využila zhruba padesátka návštěvníků. Doufáme, že se naše aktivity líbily a přispěly ke kvalitní nabídce programu v rámci dne otevřených dveří.

Velká fotogalerie na Rajce.net
 

Ta samá fotogalerie na facebookové stránce Trolejbus CZ:

1.-3.5.2015 - Zahájení sezóny

Prodloužený víkend 1. až 3. května 2015 byl ve znamení nejen historických vozidel PSHŽD, ale také se slavilo. Spolek má v letošním roce již 25 let své existence a zároveň byla zahájena patnáctou sezónu železničního Musea Rosice nad Labem. V rámci doprovodného programu se představil parní stroj v chodu, zahradní železička LGB či parková železnice s možností přepravy nejen dětí. Nechyběla ani výstava renovovaných kolejových vozidel spolku, kdy např. cisterna se letos dožívá 90 let. Parková železnička provezla zájemce celým areálem a umožnila i přiblížení exponátů - jako jsou hradlo Hrádek, záchodky či motorový vůz M120.206, jenž právě prochází renovací.
Pro všechny naše příznivce byly připraveny také jízdy vozidel spolku - všechny tři dny jezdil historický motoráček Nataša z Pardubic do Slatiňan, kde strojvedoucí v době pobytu provedl zdejší malou expozicí spolku s parním strojem z roku 1874. Pouze v pátek vyjel tradiční okružní vlak z pardubického hlavního nádraží do Moravan, přes Hrochův Týnec, Úhřetice a Vejvanovice do Chrudimi a následně pak do Rosic n. L. a Pardubic.  V sobotu vyrazil  motoráček Karel na výlet do Heřmanova Městce a zpět. Zde se nám však vloudil šotek na plakát i web a časové údaje o odjezdu z Přelouče směr H. Městec byly upsáním posunuty o hodinu, za což se omlouváme.
Po tři dny také jezdily historické trolejbusy na trase Polabiny Sluneční - střed města - Dubina sever. V pátek a neděli vyrazila na trať "devítka", číslo 353, v sobotu pak Sanos č. 329.
Doufáme, že se všem akce líbila a přijdou se podívat na další akce spolku.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 



23.4.2015 - objednaná jízda Sanosu

Ve čtvrtek 23.4.2015 jsme uspořádali jízdu historického trolejbusu Škoda Sanos pro uzavřenou skupinu.


Zdroj fotografie - Naše Pardubice, použito se souhlasem autora

22.4.2015 - prezentace železničky

Ve středu 22.4.2015 jsme se účastnili Dne země na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Spolek prezentoval zahradní železničku LGB a uspořádal soutěž pro děti.

Březen - duben 2015 - fotojízdy motorových vozů

V březnu a dubnu 2015 jsme společně s našimi partnery z Rokycan uspořádali několik fotojízd pro příznivce železnice. Alespoň několik fotek z rukou Tomáše Svobody přiblíží onu atmosféru, která akce provázela.



4.-6.4.2015 - jízdy trolejbusů

V sobotu 4.4.2015 se konala jízda Sanosu pro uzavřenou skupinu přátel MHD ze Zlína. První veřejnou jízdou byl Velikonoční trolejbus v pondělí 6.4.2015. Trasa této polookružní linky byla volena trochu jinak, než bývá obvyklé. I když spojila Polabiny s Dubinou, jednalo se však o obrácené trasování, než obvykle. Nechyběl ani zájezd vozu k nádraží, či jednosměrné projetí Třídy Míru, která se stala výchozí i konečnou stanicí. Zájem lidí byl slušný a odhadem jsme převezli cca 200 malých i velkých koledníků či kolednic. Doplnění akce byl zajíc, který velikonoční ráz akce ještě podtrhl.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

12.3.2015 - jízda trolejbusu Sanos

Ve čtvrteční odpoledne 12.3.2015 jsme uspořádali jízdu historického trolejbusu pro uzavřenou skupinu zájemců o MHD.

Fotogalerie z akce
 

 

O akcích z oboru MHD více na stránkách trolejbus.cz:


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku