Z akcí PSHŽD v roce 2014

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2014

 

11.12.2015 - Zvláštní jízda trolejbusu Sanos

Netradičně ve čtvrtek 11.12.2014 se konala poslední letošní akce, kdy vyrazil do ulic historický trolejbus Škoda Sanos za účelem povozit uzavřenou skupinu zájemců o městskou dopravu.

Další fotografie z akce najdete zde
 

 

5.12.2014 - Mikulášský trolejbus

Mikulášský trolejbus vyrazil tradičně 5.12.2014 v odpoledních hodinách do ulic krajského města. Páteční ulice byly sice plné aut, ale přesto se nám docela zvládalo stíhat jízdní doby. Trasa vedla z Dubiny přes Drážku na náměstí Republiky a kolem zimního stadionu do Polabin na točnu a dále na nádraží, Masarykovo náměstí a zpět na Dubinu. Cca 250 návštěvníků se mohlo potěšit nejen jízdou historického trolejbusu Škoda Sanos, ale také se potkat s čertem, Mikulášem a andělem. Doufáme, že se to všem líbilo a proto již počítáme s opakováním v dalším roce.

Další fotografie najdete ve fotogalerii
 

 

22.11.2014 -  Předmikulášský vlak do Choltic

Je to neuvěřitelné, ale Mikulášský vlak v režii našeho spolku letos vyjel po jedenadvacáté. Opět byla hlavním cílem stanice Choltice. V sobotu 22.11.2014 se tak vydali naše motoráčky tímto směrem. Na nádraží po příjezdu čekal stánek s vínem. Autobus zájemce dopravil do středu městečka, kde byla připravena prohlídka zámku se slevou a další zajímavosti. Na nádraží před polednem dorazila i historická Tatra 603. Vlak zhruba po jedné hodině pobytu pokračoval v jízdě do Heřmanova Městce a zpět. Nadílka po půl jedné zakončila program v Cholticích a následovala cesta zpět. Doufáme, že se akce všem účastníkům líbila.

Další fotografie najdete ve fotogalerii
 

 

1.11.2014 - Výlet trolejbusem 353

V sobotu 1.11.2014 jsme uspořádali výlet pro uzavřenou skupinu trolejbusem 353 v Pardubicích doplněnou o výklad nejen historie městské dopravy.

10.-12.10.2014 - Ukončení sezóny / Na koníčky motoráčkem / Městské slavnosti

Ve dnech 10. až 12.10.2014 jsme se rozloučili s letošní sezónou. Program byl vskutku bohatý a lidí nás navštívilo poměrně dost. V areálu Musea byla v provozu po všechny dny parková železnička, kde svezení využily zejména děti. Nechybělo ani stylové občerstvení v motoráčku "věžák" či možnost prohlídky renovace skříně motorového vozu M120.206. V sobotu a neděli jsme předváděli i železničku LGB a jeden parní stroj v provozu. V sobotu vyjely oba naše historické trolejbusy a v neděli zase motoráčky. Letos jsme s motoráky na Velkou pardubickou jeli už po sedmnácté.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 


Motoráčky na zastávce Pardubice - závodiště


Mašinka Hugo na naší parkové železničce u muzea v Rosicích nad Labem


Trolejbus 353 na sobotní jízdě

4.10.2014 - Akce v Chotěboři

V sobotu 4.10.2014 se motoráček Karel zúčastnil akce v Chotěboři, která byla věnována ukázkám posledních dnů druhé světové války.

27.9.2014 - Akce v Ostroměři

V sobotu 27.9.2014 se náš motoráček zúčastnil slavnostního otvírání vrat deponie historických vozidel v Ostroměři, kde byl středem pozornosti. Rovněž jsme pro pořadatele zajistili prezentaci naší zahradní železničky LGB, kterou na místo dovezl historický Wartburg 353.

20.9.2014 - Den železnice

V letošním létě uběhlo neuvěřitelných 175 let od chvíle, kdy přijel první vlak na naše území. A celkem 189 let od zahájení první veřejné železniční dopravy na světě. Doprava na první lokomotivní železnici zahájena 25. září 1825 a proto se i den železnice vždy snaží přiblížit k tomuto datu.

Pardubický den železnice 20.9.2014 proběhl ve spolupráci našeho spolku, ČD, a.s. a SŽDC, s.o. My jsme nachystali kromě tradičně otevřeného Musea také menší kolejiště zahradní železničky LGB, občerstvení ve věžáku a také výletní motoráček do Slatiňan. Zde si mohli návštěvníci prohlédnout detašovanou expozici i s výkladem.

Další fotografie najdete ve fotogalerii
 

14.9.2014 - Jízdy pro Den evropského dědictví

Společné nasazení historických trolejbusů DPMP a.s. a PSHŽD.

Více fotografií najdete ve fotogalerii
 

13.9.2014 - Choltický expres

v sobotu 13.9.2014 vyjel Choltický expres na Burčákové slavnosti, jenž se konaly na nádvoří choltického zámku. Vlak byl středně vytížen. Co nás překvapilo, byl nulový zájem lidí z Valů či Veselí.

6.-7.9.2014 - jízda motoráčku

O víkendu 6. a 7. 9. 2014 se podíval Karel s přípojným vozem do Rokytnice v Orlických horách v rámci uzavřené akce určené k oslavě narozenin.

1.9.2014 První den školy

Netradičně v pondělí 1.9.2014 jsme uspořádali rozloučení s prázdninami v historickém trolejbusu. Kvůli uzavírkám silnic však musel být posunut termín na den, kdy bude možné akci realizovat. Tedy správně by se měla akce nést v podtextu první den ze školy historickým trolejbusem. Přes uplakané počasí i odpolední dobu nás mile překvapil zájem návštěvníků akce. Fotografie zachycuje vůz u Zimního stadionu a na Bělehradské ulici.

25.8.2014 Jízda historického trolejbusu

V pondělí 25.8.14 jsme realizovali výlet trolejbusem 353 pro handicapované, o které pečuje CEDR, o.p.s..

16.-17.8.2014 Setkání zahradních železnic

Setkání zahradních železnic se konalo o víkendu 16. a 17.8.2014. Letos jsme poprvé vyzkoušeli udělat akci dvoudenní a udělali jsme dobře. Sobotní počasí spíše odradilo, nežli vytáhlo zájemce o mašinky z domovů. Za to v neděli bylo výrazně tepleji a část dne svítilo i slunce. Premiéru měla parková železnička, která délkou kolejí přesáhla 250 metrů. Oba dny byla v obležení zájemců o svezení. V sobotu zde byly k vidění tři lokomotivy a v neděli dokonce čtyři. V provozu byla zahradní železnička LGB a to hned ve dvou mutacích, vystaveno bylo několik kolejišť nebo modelů (od měřítka 1:220 až po 1:8). Vystaveny byly dvě malá kolejiště. Počasí nedovolilo prezentaci většího kolejiště, neboť modely nejsou uzpůsobeny povětrnostním vlivům. A tak kolega alespoň předvedl své "hračkové" modely, nicméně též zajímavé a dětem se líbily. Součástí programu byly po oba dva dny jízdy historických vlaků, které vedené historickým motoráčkem nabízely svezení mezi Pardubicemi a Rosicemi. Nechyběla ani výstava renovovaných historických železničních vozů, jejichž útroby nabídly také trochu místa pro vystavení některých exponátů.

Fotogalerii z akce najdete zde
 

19.7.2014 - Jízda trolejbusu 353

V sobotu 19.7.2014 proběhla jízda historického trolejbusu pro uzavřenou skupinu zájemců o MHD ze Zlína. Trolejbus postupně v odpoledních hodinách projel skoro celé město. Kromě vlastní jízdy skupina také navštívila s průvodcem naše muzeum.

5.7.2014 - Cyklovýlet

V sobotu 5.7.2014 se uskutečnila jízda cyklovlaku po chrudimských lokálkách pro uzavřenou skupinu. Z akce přinášíme pár obrázků. Zejména posun v Holicích byl z hlediska zdejšího provozu vítanou změnou stereotypu.

Další obrázky najdete ve fotogalerii
 

28.6.2014 - První den prázdnin

Tradiční jízda na první den prázdnin proběhla letos v režii trolejbusu 353.

Parní víkend 21.-22.6.2014

Velkou fotogalerii z akce najdete zde

 

Ve dnech 21. a 22.6.2014 se konal již osmý ročník Parního víkendu. Celý areál Musea Rosice n.L. se doslova zaplnil různými stroji, přístroji, manometry, kotly, historickými automobily a dalšími zajímavostmi. Vystavovatelé i vystavované předměty se v průběhu toku času měnily a vždy byla na co zajímavého koukat. Houkání a syčení tvořilo neodmyslitelnou kulisu. Ne všichni vystavovatelé, jenž přislíbili účast, dorazili. Největším lákadlem byla parková železnička, jejíž kolejiště měří úctyhodných 200 metrů. Na dvou rozchodech se předvedlo několik lokomotiv. Děti také zajímala zahradní železnička LGB, která neodmyslitelně patří ke všem větším spolkovým akcím. Na trasu z Pardubic do Slatiňan několikrát denně vyrazil historický motoráček. V cíli cesty si zájemci mohli prohlédnout zdejší malou expozici a poslechnout si odborný výklad. Sobotní program byl ještě obohacen o jízdy historického trolejbusu 9Tr č. 353, který mimo jiné lákal návštěvníky k účasti na dění v Rosicích. Doufáme, že se všem líbilo a snad ani nepříznivé počasí nikomu nezkazilo pěkný zážitek.

Akce ve dnech 6.-7.6.2014

V pátek 6.6.2014 ve večerních hodinách vyrazil na trať historický kloubák Škoda Sanos, který u příležitosti Pernštýnské noci vozil lidi mezi Dubinou a Polabinami po polookružní lince.

V sobotu 7.6.2014 jsme se opět zúčastnili Dětského dne na závodišti, kdy jsme ve spolupráci s http://www.malazeleznice.cz/ zajistili jízdy parkové železničky, která během dne vozila velké množství dětí.

Zároveň v tento den vyrazil náš motoráček Karel se zetkou na zhruba týdenní cykloputování po Čechách pro uzavřenou skupinu zájemců. No a aby toho nebylo málo muselo být pochopitelně otevřeno i v Museu.

Akce ve dnech 29.5.-1.6.2014

Ve čtvrtek 29.5.2014 jsme zajistili zvláštní vlaky do Prachovic zejména pro zájemce z Heřmanova Městce. Uplakané počasí překazilo zajímavý turisticko naučný program, ale motoráček byl i tak naplněn. V každém z vlaků jelo přes 20 lidí, což za vytrvalého deště nám přišlo jako velmi slušná návštěvnost.
O víkendu 31.5. a 1.6.2014 jezdily zvláštní vlaky mezi Pardubicemi a závodištěm, které letošní 24. aviatickou pouť zásobovaly návštěvníky. Zejména podvečerní vlaky v sobotu byly více než plné a mezi stojícími zájemci o svezení nebylo možno ani papír prostrčit. :-) Tak doufáme, že se líbilo a můžeme slíbit, že i v příštím roce s námi mohou počítat.

Obrázky najdete tradičně v naší fotogalerii
 

 

24.5.2014 - Jízda trolejbusu pro KPP

V sobotu 24.5.2014 vyjel po delší době do ulic trolejbus Škoda Sanos. Jednalo se o společně pořádanou akci s Klubem přátel Pardubicka, kdy trasa výletu vedla z Dubiny do Bohdanče. Obvyklá nástupní zastávka Třída Míru nemohla být pro uzavírku použita. Opět déšť překazil část programu, kdy již nebylo možné jít k Bohdanečským rybníkům.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii
 

23.5.2014 - Muzejní noc

V pátek 23.5.2014 proběhla letošní muzejní noc. Bohužel čas akce na našem museu a jízd historického trolejbusu 353 se skoro přesně kryl s časem prudkého deště a bouřky. Zřejmě proto si k nám mnoho návštěvníků letos cestu nenašlo.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii
 

20.5.2014 - Den dopravy v Pardubicích

V úterý 20.5.2014 se konal Den dopravy v Pardubicích, kde náš spolek měl také malý stánek. Akce se konala pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana a propojovala všechny druhy dopravy.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii
 

17.5.2014 - Hamernický den

V sobotu 17.5.2014 se zúčastnila některá naše vozidla Hamernického dne, kde jsme se stali součástí tradičního programu dopravy návštěvníků zajišťovaného naším partnerem z Rokycan. I když počasí příliš nepřálo, akce se vydařila a my i stroje to přestáli bez úhony.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii
 

26.-27.4.2014 - Zahájení sezóny

O víkendu 26. a 27. dubna 2014 zahájilo rosické Museum svou 14. sezónu. Akci předznamenalo setkání VIP hostů, kteří buď osobně nebo prostřednictvím institucí, které zastupují, pomohli rozvoji aktivit spolku. Vlastní zahájení s sebou přineslo i několik novinek. Veřejnosti se představila skříň vozu Zdv, záchodky či skříň vozu M120.206 v renovaci. Rozšířený areál bylo možné navštívit nejen pěšky, ale také využít svezení zahradní železnicí. Doprovodný program doplnilo několik parních strojů v provozu, zahradní železnička LGB, výstava renovovaných vozidel, či flašinet poháněný již zmíněným parním strojem. Historické vlaky vedené našimi motoráčky vyrazili do okolí Pardubic. Po oba dva dny na trase Pardubice - Slatiňany, v sobotu okružní vlak z Pardubic přes Moravany - Hrochův Týnec - Chrudim do Rosic a v neděli výletní vlak z Pardubic přes Přelouč a Choltice do Heřmanova Městce. Zde na návštěvníky čekal povoz tažený koňmi či možnost prohlídky židovského hřbitova a synagogy. Ve Slatiňanech byla po dobu pobytu našeho motoráčku zpřístupněna zdejší expozice s výkladem. Celou akci doplnil provoz historického trolejbusu na trase z Dubiny přes střed města do Polabin a zpět. Z hlediska trochu unavených pořadatelů chceme konstatovat, že se akce vydařila a snad se všem návštěvníkům líbila. Museum bude otevřeno každou sobotu až do konce října. Jízdy našich historických vozidel sledujte na těchto stránkách na záložce "akce".

Zde najdete další fotografie z akce

 

12.4.2014 - 60 let trolejbusů na Slovany

Výročí šedesáti let provozu na trati na Slovany jsem si v sobotu 12.4.2014 připomněli jízdami trolejbusu 353 po trase linky 1. Především dopolední část akce byla hojně navštívena, všem účastníkům tímto děkujeme.

Další obrázky najdete zde

Krátké video najdete zde
 

1.4.2014 - Aprílový trolejbus

Aprílový trolejbus 1.4.2014 byl ve znamení jara. Letošní ročník byl zcela jiný, než ten loňský mrazivý. Cestující s námi na trase Pardubičky - Polabiny jezdili zejména druhá dvě kola, kdy nás několik rodin s dětmi vyhledalo. Nicméně část běžných cestujících ani nepostřehlo odkud kam to jede a že jede něco jiného. Překvapil nás slušný zájem, kdy jsme převezli za tři hodiny ježdění asi 300 osob.

Mašinky ve školce

První březnový týden se spolkovými modely LGB potěšily děti z mateřské školky ve Velkých Svatoňovicích. Tato akce se stává tradicí, neboť náš kolega má v obci své sídlo.

Další obrázky najdete zde
 

1.3.2014 - Rozloučení s Třídou Míru

V sobotu 1. března 2014 se mohli cestující před zahájením ročního přerušení dopravy po třídě Míru zdarma svézt dvěma historickými trolejbusy Škoda 9TrHT. Trolejbus 353 Pardubického spolku historie železniční dopravy byl nasazen na lince číslo 4 a trolejbus 358 Dopravního podniku města Pardubic a.s. působil na trase linky 27. Oba vozy projížděly přes třídu Míru, kde se setkávaly s velkým zájmem skalních příznivců trolejbusové dopravy, běžných cestujících i kolemjdoucích, z nichž mnozí celou akci pilně fotografovali.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii

 

22.-23.2.2014 - Mašinky na zámku

V rámci derniéry výstavy Svět mašinek jsme pomohli zajistit prezentaci zahradních a parkových železnic. Mašinky na zámku se líbily a překvapil nás značný zájem lidí i před úplným koncem. V provozu bylo nejen spolkové LGB a modely či hračky našich členů, ale také hned dvě parkové železnice, z nihž jedna povozila na cca 30m kusu kolejí stovky zájemců.

1.2.2014 - jízda Sanosu

V sobotu 1.2.2014 proběhla krátká mimořádná jízda našeho historického trolejbusu Škoda Sanos pro uzavřenou skupinu zájemců.

18.-19.1.2014 - Mašinkový víkend

V rámci výstavy Východočeského muzea na pardubickém zámku jsme i my přispěli svým dílem. Do expozice s názvem Království mašinek jsme zapůjčili několik dřevěných maket lokomotiv z našeho musea. Výstava trvá do 23.2.2014, kdy v v rámci ukončení se připravuje nějaká zajímavost v rámci rozšíření programu. Vlastní víkend 18. a 19. 1. 2014 byl ve znamení jezdících kolejišť a modelů. Nesměla chybět ani spolková zahradní železnička LGB, jenž byla doslova v obležení. Doslova tisíce zájemců se vystřídali při prohlídce všech atrakcí.

O akcích z oboru MHD více na stránkách trolejbus.cz:


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku