Z akcí PSHŽD v roce 2012

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2012

 

 

5.12.2012 - Mikulášský trolejbus

Letos opět vyrazil Mikulášský trolejbus do ulic krajského města. Odpoledne 5.prosince jezdil trolejbus Škoda Sanos na trase Dubina - střed města - nádraží - Polabiny a zpět. Zhruba 150 návštěvníků se tak mohlo potěšit nejen jízdou historického vozu, ale i čertem, Mikulášem a andělem. Ti, co byli po celý rok hodní, obdrželi z rukou anděla či Mikuláše nějakou sladkou drobnost. Kdo zlobil, skončil v pytli. Řidič evidentně nezlobil, protože i po odchodu čerta vůz ještě odstavil.

Více fotografií najdete ve fotogalerii zde
 

24.11.2012 - Mikulášský vlak

Devatenáctý ročník mikulášského vlaku se konal v sobotu 24.11.2012 a jeho trasa byla tradiční z Pardubic přes Hradec Králové do Třebechovic a zpět. Ačkoliv bylo rezervací na plnou kapacitu míst, přišlo zájemců o cca 20 méně. Kdyby sdělili svou neúčast předem, mohli využít našich služeb další zájemci, kterých letos bylo na dva vlaky. Samotná akce se vydařila, čert i Mikuláš byli dokonalí. Tak doufejme, že se všem malým i velkým účastníkům výlet líbil. Atmosféru přibližuje několik fotografií v naší fotogalerii.

10.11.2012 - Okružní vlak

Dne 10.11.2012 jsme uspořádali výletní okružní vlak pro uzavřenou skupinu osob. Jelo se z Pardubic do Moravan, poté do Chrudimi, Rosic a Pardubic. Jako jeden z nemnoha vlaků jsme projížděli stanici Chrudim město, což je spíše raritou. Vezlo se na 140 osob, zejména dětí.

24 fotografií v galerii najdete zde
 

13. a 14.10.2012 - Ukončení sezóny

O víkendu 13. - 14.10.2012 jsme ukončili 12. sezónu našeho Musea rozšířeným doprovodným programem. V sobotu jsme zavedli pět párů tradičních vlaků na závodiště pod letitým názvem Na koníčky motoráčkem. Vzhledem k přeskupenému dostihovému dni a v návaznosti na vytížení tratě směr Chrudim jsme nemohli dokonale časově propojit jízdy vlaků s programem na závodišti, jak tomu bylo v předchozích letech. Snad příští rok to opět půjde. V Rosicích byl v provozu parní stroj pana Malinovského, stabilní motor Slavia v chodu či zahradní železnička LGB. Naposledy se letos také prezentovala souprava renovovaných historických vozů. V neděli byl program doplněn o několik jízd motoráčku mezi Pardubicemi a Rosicemi a dále historickým trolejbusem Sanos, který jezdil na trase Dubina - Polabiny. V letošní sezóně Museum shlédlo na šest tisíc návštěvníků. Tak doufáme, že se vše líbilo a již připravujeme některé novinky na sezónu další.

6.10.2012 - Jízdy trolejbusů

V sobotu 6.10.2012 vyjel trolejbus 353 na vyhlídkovou jízdu v rámci Městských slavností a Sanos potom na objednanou akci pro Klub přátel Pardubicka.

22.9.2012 - Den železnice

Letošní regionální den železnice 22.9.2012 jsme obohatili o jízdy motoráčku M131.1133 mezi Rosicemi a Pardubice. Původně plánované rozložení zahradní železničky LGB nebylo kvůli dešti možné. A tak kolegové improvizovaně postavili malý ovál alespoň v prostřední expoziční místnosti. Vzhledem k poměrně malé návštěvnosti (asi sto lidí včetně vlaků) to však nikomu nevadilo.

15.9.2012 - Den industriálních památek

V sobotu 15. září v rámci INDUSTRIÁLNÍCH STOP - DNE PAMÁTEK TECHNIKY A PRŮMYSLOVÉHO DĚDICTVÍ jsme uspořádali program v museu Rosice n. L. a prohlídku expozice v bývalé vodárně na nádraží Slatiňany. Kromě toho jsme nabídli také projížďky historickým motorovým vozem M131.1133. Zatímco expozice v Rosicích byla doplněna provozem zahradní železničky LGB, tak ve Slatiňanech dýmaly parní stroje Michala Malinovského. Akci příjemně oživil cíl výletu srazu Moskvič klubu Pardubice.

Další obrázky zde v galerii

 

8.9.-9.2012 - 130 let trati Přelouč - Heřmanův Městec - Prachovice (Vápenný Podol)

Oslavy 130. výročí dráhy z Přelouče do Prachovic se nesly v duchu motorových vozů řady M131. O víkendu 8. a 9. září 2012 jsme zorganizovali nejen jízdy vlaků a běžný doprovodný program, ale i netradiční závody motoráků. Zatímco ještě v sobotu byly k obdivování čtyři motorové vozy, v neděli bylo stojednatřicítek pět a přibyla i M262.1002. Po oba dny jezdil také malý autobus k bývalému nádraží ve Vápenném Podole, kam od roku 1978 vlaky nejezdí. V sobotu se postupně každý motoráček podíval na trať z Heřmanova Městce do Přelouče, Prachovic či Chrudimi města. V neděli pak dvojice motoráků zajely do Prachovic a do Přelouče. Po oba dva dny byl připraven doprovodný program při předpoledním pobytu v Cholticích. Ve 13 hodin pak startoval závod, kde se předváděl sprint, pomalá jízda, přeprava netradičních zavazadel a osob, motory i houkačky vozidel. Zúčastnili se stroje M131.1133 a M131.1228 ze stáje PSHŽD, M131.1441 z Jaroměře a M131.1549 bratří Uhrů. I když zvítězil náš motoráček, není to vůbec důležité. Hlavní je, že se jak diváci, tak i posádky dobře bavili. Vše doplňoval statický exponát M131.2053, ve kterém si každý mohl zakoupit např. pamětní list nebo publikaci vydanou k tomuto výročí. Kromě toho fungovala železnička s možností svezení dětí - v sobotu s motorovou mašinkou, v neděli jen na ruční pohon. I tak se vozilo mnoho zájemců. V čekárně byla připravena výstava dobových fotografií a plánků, zahradní železnička LGB. Venku v několika blocích po oba dny vystoupila "dětská" kapela pod vedením ing. Říhy, jejichž produkce byla na profesionální úrovni. Nesmíme opomenout ani prezentaci několika parních strojů pana Malinovského či prohlídky řídícího panelu u výpravčích včetně zasvěceného výkladu. Všem, kteří nám pomáhali s oslavami, ale i spokojeným návštěvníkům děkujeme.

Další obrázky zde v galerii

Zajímavá videa z akce jsou zde
 

9.9.2012 - Den evropského dědiictví

Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Pardubic se náš trolejbus 353 zúčastnil jízd v rámci akce "Den evropského dědictví".

2.9.2012 - Rozloučení s prázdninami

Tradiční jízdu na konec prázdnin letos zajišťoval Sanos.

18.8.2012 - Malé setkání zahradních železnic

Druhé Setkání zahradních a modelových železnic se konalo v sobotu 18.8.2012 v areálu našeho Musea v Rosicích n.L. I když se naše akce nemohla rovnat s rodinnou poutí na závodišti, byla návštěvnost vzhledem k srpnovému horku obstojná. Sešlo se hned osm železniček v provozu a mnoho dalších modelů či maket, které byly jen vystaveny. Nechyběl ani jeden pár historických vlaků s motoráčkem Karel, který zároveň posloužil jako výstavní plocha pro drobné exponáty. V letošním roce jsme zkusili zajistit spojení s Museem historickým autobusem. Protože spolek zatím žádný vhodný stroj nevlastní, požádali jsme kolegy z Jihlavy, kteří se svým autobuskem Avia Ikarus 533 jezdili mezi Třídou Míru a Museem. Protože se akce líbila, uvažujeme o konání v obdobném termínu i v příštím roce.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

12.8.2012 - Trolejbus 353 na nostalgické lince 51

V rámci dobré spolupráce s Dopravním podnikem města Pardubic a.s. zajistil náš trolejbus 353 v neděli 18.8.2012 provoz na nostalgické lince číslo 51.

21.7.2012 - Jízda pro KPP

Na sobotní odpoledne 21.7.2012 připravil KPP ve spolupráci s námi opět výlet do historie a jak jinak než historickým trolejbusem. Tentokrát jsme se vydali hledat dosud existující stopy pánů z Pernštejna v Pardubicích a okolí. Trolejbus naprosto plný lidí tedy vyrazil do Bohdanče, kde tyto pány připomíná např. Opatovický kanál. Následovala jízda zpět do města, kde jen ve staré zástavbě a na zámku je památek nespočet. Ke všemu byl vždy zasvěcený výklad jak ze strany KPP, tak i od specializovaného průvodce.

6.7.2012 - Svatební vlak

Dne 6.7.2012 zavítal Karel do okolí Skutče a Hlinska v Čechách. Důvodem byl svatební vlak pro zvané hosty, pro který byl decentně svátečně ozdoben.


M131.1228 Skuteč

30.6.2012 - První den prázdnin

První den prázdnin v sobotu 30.6.2012 byl ve znamení velkého horka. Ačkoliv bylo město téměř vymetené, několik desítek lidí s námi jezdilo. Letošní trasa byla delší než jindy  - od vozovny přes Masarykovo náměstí na Bělehradskou, dále pak k nádraží, na Třídu Míru, Drážku a Dubinu a stejnou cestou zase zpět. Vůz za pět kol najezdil skoro 115 km.

23.-24.6.2012 - Parní víkend

Letošní šestý ročník akce Parní víkend se konal v areálu Musea o víkendu 23. a 24. 6. 2012. Sobota byla tradičně bohatší, ale i v neděli bylo leccos zajímavého k vidění. V sobotu i v neděli se těšily největšímu zájmu dětí malé železnice, na kterých se bylo možno povozit. Nezahálela ani maše zahradní železnička LGB. Po oba dny byl vystaven nádherně renovovaný užitkový automobil Praga Piccolo z roku 1928. Různých parních strojků či kotlů se opět sešlo na dvacet. Novinkou byla výstava starých renovovaných tlakoměrů. Také se tu prezentovala firma Merkur, která je známá nejen výrobou nesmrtelné stavebnice, ale také železničních modelů nebo parních strojků. Tradiční historické vlaky jezdily mezi Pardubicemi hl.n. a Slatiňany. Ve Slatiňanech v době pobytu historického motoráčku spolek zpřístupnil expozici v tamní vodárně. Celkově dle našich odhadů navštívilo parní víkend necelých dva tisíce návštěvníků. 

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

16.6.2012 - spolkový výlet do Klešic

Tradiční výlet pro členy a zvané hosty spolku "Na pivo do Medlešic" byl stejně jako loni směřována přes Chrudim až do Heřmanova Městce. Vzhledem k havárii v medlešickém pivovaru jsme opět pořídili zlatavý mok ve Žlebských Chvalovicích (Palírna Kutílek). Proto jsme Medlešicemi jen projížděli. Letošní akce nebyla zaměřená šotoušky, ale opravdu výletově. Nemohlo chybět ani tradiční opékání buřtů a s tím spojený delší pobyt na zastávce Klešice. Ačkoliv není trať mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem v tom nejlepším technickém stavu - zejména ostré styky v obloucích - je vidět, že SŽDC se i tak o tento úsek stará. Vysekaná tráva, pořádek na zastávkách či fungující přejezd v Bylanech jasně hovoří v jejich prospěch.


Buřty opečené přímo na perónu ...


... zastávky Klešice

8.-9.6.2012 - Muzejní noc a jiné

Pátek 8.6.2012 byl ve znamení dvou akcí. Odpoledne jsme zajistili doprovodný program pro DDM Alfa v Polabinách, kdy byla v provozu nejen železnička LGB, ale i trolejbus 353, který absolvoval krátkou jízdu v Polabinách a děti při ní plnily úkoly do poznávací soutěže. Následovala pak Muzejní noc, při které navštívilo Museum v Rosicích asi 80 zájemců. Kromě toho byl v provozu na lince mezi Dubinou a Polabinami historický trolejbus. Asi vlivem večerní bouřky však vozil jen mizivý počet zájemců. Aby toho nebylo málo, hned v sobotu 9. června jsme opět jezdili se železničkou LGB, tentokráte v Chrudimi a opět na Dětském dnu Mama klubu Chrudim (www.mamaklubchrudim.cz).

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

2.-3.6.2012 - Aviatická pouť a Dětský den

Letošní Aviatická pouť o víkendu 2. a 3.6.2012 byla obohacena o dopravu na letiště po kolejích. Původní záměr, že na půlce vlaků bude jezdit souprava M131 a na druhé spojená s řadou 810 vzala po prvním náporu cestujících za své. Všechny vlaky jely v síle 4 vozidel a kapacita nestačila zájmu o přepravu. Jízdní řád také přestával platit, protože se jelo mnohokrát navíc. Údajně jsme přepravili vlaky více jak dvacet tisíc lidí. Také jsme na vlečce najezdili za oba dva dny 170 kilometrů. Pořadatel - ČD, a.s. - KCOD Pardubice se snažil ten nápor lidí zvládnout. Bohužel však pramálo cestujících jevilo zájem o starou techniku a chovali se dost necitlivě ke strojům, které jezdily v době, kdy jejich rodiče ještě mnohdy ani nebyli na světě. Naštěstí jsme to my i stroje přežili (až na několik šrámů, které do dalších jízd musíme opravit) a v roce příštím musíme k celé akci přistupovat úplně jinak a lépe.
Naštěstí nás pár návštěvníků překvapilo svým skutečný zájmem i kladným přístupem. Aby toho nebylo málo, tak v sobotu bylo nejen otevřené Museum, ale také jsme se už po několikáté zúčastnili dětského dne na dostihovém závodišti. Letos jsme jim program obohatili jízdou železničky s možností svezení dětí. Snad všem příchozím udělal náš dárek ke dni dětí radost. Kromě toho můžete vyfotit jedinečný khaki nátěr našeho motoráčku Bohouš na pomníku, který v těchto dnech dostává nový kabát.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

26.-27.5.2012 - TT víkend

V sobotu a neděli (26.a 27.5.2012) jsme zajistili kyvadlovou dopravu na akci TT víkend ve Všestarech. Nejsme pořadatelé této akce, ale zamýšlíme se nad tím, čím nastává na této akci odliv zájemců. Zatímco před cca 10 lety nestačili náporu zájemců oba naše motoráky dokonce s vlekem, nyní jezdil motoráček poloprázdný.

24.5.2012 - akce pro děti z MŠ

Ve čtvrtek 24.5.2012 jsem zajistili zajímavý program pro téměř 120 dětí z mateřské školy U Stadionu v Chrudimi. Do našeho Musea jsme je dopravili zvláštním vlakem (Karel+Mirek), kde na ně čekal nejen poutavý výklad, ale i zahradní železnička LGB či možnost si nakreslit křídou mašinku na chodník. Tak jen doufáme, že se všem dětem výlet líbil.

19.5.2012 - Choceň - Litomyšl

rámci spolupráce s ČD, a.s. (KCOD Pardubice) jsme zajistili vozbu zvláštních vlaků na trati Choceň - Litomyšl, která v sobotu 19.5.2012 oslavila 130 let své existence. Spolek zajistil také výstavku dvou vozidel (Ztrc a M131.2053) v Chocni s prezentací parních strojů pana Malinovského a nechyběla ani železnička LGB. Několik fotografií přibližuje atmosféru akce. Máte-li někdo fotografie (zejména traťové našich motoráčků) a můžete-li je poskytnout, prosím pošlete je na náš mail.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

12.5.2012 - Jízda pro Klub přátel Pardubicka

V sobotní odpoledne 12.5.2012 se vydal trolejbus 353 na poznávací výlet po náměstích v Pardubicích. Akce byla spolupořádána s Klubem přátel Pardubicka, jehož vedení zajistilo poutavý výklad o nejen historii náměstí, ale i o dalších zajímavostech. Účast téměř šedesátky lidí vypovídá o tom, že historie krajského města není leckomu lhostejná.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

5.-6.5.2012 - Zahájení sezóny 2012

O víkendu 5. a 6. května 2012 se konala akce "Zahájení sezóny 2012" a setkala se s poměrně značným zájmem návštěvníků od dětí až po seniory. Tradičně vyjeli naše motoráčky do Slatiňan či na okruh po chrudimských lokálkách. Velmi nás překvapil zájem lidí z nácestných zastávek mezi Moravanami a Chrudimí, což nás utvrzuje v tom, abychom tyto vlaky pořádali i nadále. Ve Slatiňanech v době pobytu našich vlaků byla představena zdejší expozice včetně výkladu. U Musea kraloval zájmu všech bohatý doprovodný program. Od parních strojů pana Malinovského přes zahradní železničku LGB až po dvě železničky pro svezení dětí. Nechyběla ani prezentace nových exponátů - zejména motorového vozu pro údržbu trolejového vedení M131.2053, který po tyto dny posloužil jako prostor pro občerstvení návštěvníků. Doplňkový program v krajském městě zajišťovaly historické trolejbusy spolku, které po oba víkendové dny mezi Dubinou a Polabinami. Sobotní program byl zpestřen jízdou parního vlaku, který vypravili naši kolegové z Jaroměře a letos se do Rosic ještě několikráte podívá.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

28.4.2012 - Den otevřených dveří DPMP

Oba naše trolejbusy se zúčastnily Dne otevřených dveří Dopravního podniku města Pardubic a.s. Kromě trolejbusů jsme spolupracovali i na zajištění doprovodného programu.

Fotogalerie z Dne otevřených dveří zde
 

1.4.2012 - Aprílová jízda trolejbusu 353

Neděle 1. dubna 2012 byla ve znamení jízd Aprílového trolejbusu. Nejednalo se však o žádný žert. Již tradičně jsme  vyvětrali historický trolejbus zejména pro radost všech dětí. I trasa se stala už tradiční a to: Pardubičky - Třída Míru - nádraží - Polabiny točna a zpět. Po zimní přestávce vyjel vůz 353, který se letos dožívá 33 let, a jezdil bezvadně. Před jízdou byl znamenitě připraven a vyčištěn. Za to patří poděkování nejen členům spolku, ale i neorganizovaným příznivcům. Další svezení bude možné na akci spolku 5. a 6. května při zahájení sezóny rosického Musea.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

4.3.2012 - Zkušební jízda trolejbusu 353

 


V neděli 4.3.2012 proběhla první zkouška trolejbusu 353 v sezóně 2012 - foto v Polabinách pořídil Oldřich Čížek.

 

 

O akcích z oboru MHD více na stránkách trolejbus.cz:


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku